Beyaz çimento mu gri çimento mu? Aradaki fark

Geçenlerde şantiyede bir ustayla konuşurken “abi beyaz çimento daha kaliteli galiba, gri olandan daha pahalı” dedi. Aslında mantıklı düşünmüş ama olay öyle değil. Fiyat farkının sebebi kalite değil, üretim şekli ve kullanım alanı. Kısaca anlatayım, belki işinize yarar.

Gri çimento dediğimiz şey zaten bildiğimiz portland çimentosu. İçinde demir oksit, magnezyum falan var, o yüzden rengi gri. Yapısal işlerde, kolon kiriş dökümünde, temelde, sıvada her yerde bunu kullanıyoruz. Dayanımı yüksek, fiyatı makul.

Beyaz çimentoda ise o demir oksit oranı çok düşük tutuluyor, kaolin gibi daha saf hammaddeler kullanılıyor. Üretim sırasında da farklı bir süreç var, fırın sıcaklığı daha kontrollü. Bu yüzden maliyeti yüksek. Ama dayanım olarak gri çimentodan üstün değil, hatta genelde aynı veya biraz düşük.

Peki ne zaman beyaz çimento kullanılır? Genelde görsel işlerde. Mesela mozaik yapılacaksa, renkli derz dolgusu hazırlanacaksa, prekast cephe panellerinde estetik önemliyse, teraziyo zeminlerde beyaz çimento şart. Çünkü boya veya pigment katacaksanız gri çimentonun kendi rengi pigmenti bozuyor, istediğiniz tonu tutturamıyorsunuz. Beyaz çimento nötr olduğu için her renge giriyor.

Fiyat konusunda da şunu söyleyeyim, beyaz çimento gri çimentonun yaklaşık 2-3 katı. Yani yapısal işte beyaz çimento kullanmak paradan olmak demek, hiçbir anlamı da yok üstelik. Ama cephe panelinde gri çimento kullanırsanız da o estetiği yakalayamazsınız.

Bir de şu var, beyaz çimentonun priz süresi biraz daha hızlı olabiliyor marka ve tipe göre. Karışımı hazırlarken dikkat etmek lazım, özellikle sıcak havada.

Sizin projelerinizde beyaz çimento kullandığınız özel bir uygulama oldu mu? Ben en son bir villa projesinde dekoratif duvar için kullanmıştım, sonuç güzel olmuştu ama karışım oranını tutturana kadar birkaç deneme yapmak gerekti.

Bu yazı kendi tecrübelerim ve kalekimin orjinal sitesinden alınan bilgi ile yazılmıştır. >>> Tıklayınız